EMDR

Eye Movement Desensitization and  Reprocessing

Een effectieve behandeling bij traumaverwerking in het proces van vechten en vluchten naar

vrijheid en vreugde.

De geschiedenis ongedaan maken, kan niet. Hoe graag we het soms ook zouden willen. Misschien is het maar goed ook dat het niet kan. Waarschijnlijk was het dan een nòg grotere puinhoop in de wereld dan nu het geval.


Wat gebeurd is, is gebeurd. Het is gegaan zoals het is gegaan. Dat zullen we ons verdere leven bij ons dragen. Daar kunnen we niets meer aan veranderen.


Waar we wèl iets aan kunnen doen is de manier waarop we erop terug kijken, de emotionele lading die er op zit. EMDR zal er voor zorgen dat de spanning en emotie, de psychische lading die gekoppeld is aan de nare ervaring verminderd en vaak zelfs helemaal verdwijnt.


Wanneer géén EMDR?

EMDR is niet maar een middeltje dat je in kan nemen in de zin van baat het niet dan schaad het niet.  Integendeel, wanneer EMDR niet op de juiste manier wordt toegepast kan het eerder problemen opleveren, dan dat het ze zou wegnemen.  EMDR kan(mag) daarom ook nooit door onbevoegden worden gegeven.
EMDR wordt nooit 'los' gegeven. Het maakt altijd deel uit van een groter behandeltraject. Een behandeling duurt één tot anderhalf uur. Een complete sessie zoals die door Middelburg Mentaal wordt gegeven bestaat uit minimaal drie afspraken.


Een bevoegd EMDR therapeut is altijd geregistreerd en aangesloten bij een organisatie waarin hij/ zij verplicht is zich periodiek bij te scholen. 

Vraag hier gerust naar.


Wanneer wèl EMDR?

EMDR is een methodiek waar de therapeut gebruik van maakt naast de eigen specialisatie.


Als je klachten minimaal langer bestaan dan vier weken, kan het inzetten van therapie waardevol zijn.

EMDR kan ingezet worden om mogelijk niet verwerkte ervaringen en gevoelens alsnog te behandelen. Meestal heeft ons eigen overlevingsmechanisme de verwerking geblokkeerd. De redenen hiervan zijn dieper liggende psychologische reacties. EMDR kan op een veilige en gedoseerde manier deze blokkades doen opheffen waardoor de verwerking mogelijk kan plaatsvinden.

Een kleine greep uit de klachten die met EMDR al succesvol zijn behandeld:



  • Nare ervaringen uit het verleden
  • Traumatische ervaringen
  • Ongedefinieerde angstklachten
  • Ongedefinieerde gevoelens
  • Nachtmerries
  • Oorlog, geweld, overval ervaringen
  • Angst gerelateerde gevoelens
  • Zelfbeeld klachten
  • Zelfvertrouwen klachten
  • Paniekaanvallen
  • Allerlei angsten en fobieën
  • Depressieve klachten
  • Pijnklachten

EMDR wordt misschien wel het meest, toegepast voor gebeurtenissen uit het verleden. Flash-Backs in de vorm van beelden, gedachten, gevoel. Als het brein niet of onvoldoende in staat is geweest om die ervaringen te verwerken kan dat -soms jaren later- alsnog beginnen op te spelen. Vaak gebeurd dat op momenten in je leven als je emotioneel labiel bent door andere omstandigheden.

EMDR kan ook worden toegepast op situaties die in het hier en nu spelen. Je hebt een gesprek en je neemt je voor dat je déze keer de ander gaat zeggen wat je al lang dwars zit, of je wil de ander iets vragen of meedelen wat je plannen zijn.

Je weet wàt je wil zeggen, dat je het gaat zeggen, hoe je het wil zeggen en in gedachten oefen je wel honderd keer je openingszin.

Het moment is daar, je haalt nog een keer diep adem, je wil beginnen en op dat moment is de ander je net voor, er gebeurd iets, een afleiding en je besluit, laat maar ik zeg het morgen wel. Je staat nog niet buiten uit het gesprek en je ‘scheld’ jezelf al weer uit, ‘wat ben ik toch ook een…’.  Je wéét dat je het kunt en toch op het moment dat het zover is lukt het je niet. Ook in dit soort situaties kan EMDR worden toegepast.

Zo goed als je Flash-Backs kunt hebben, zijn er ook Flash-Forwards. Angst voor angst die nog moet gaan komen. Angst voor de mogelijke ingreep bij de tandarts en daarom maar niet gaan. Uiteindelijk krijg je klachten en zul je er niet aan ontkomen. Als de pijn dan heel hevig is, zul je toch gaan en ben je de tandarts uiteindelijk dankbaar. Het zit hem dus niet in de tandarts, maar wat er mogelijk zou kunnen gaan gebeuren. Ook hierin kan EMDR helpend zijn.

Overtuigingen zijn beweringen over jezelf, de ander en de wereld om je heen die voor jou waarheid bevatten. Overtuigingen vormen de rode draad in je leven, het bepaald als het ware je script. Het is de sturing achter je dagelijks gedrag, hoe je de wereld om je heen vorm geeft.

Zulke kernovertuigingen ontstaan meestal in de kindertijd door boodschappen die we hebben meegekregen en de ervaringen die we hebben gehad. Denk bijvoorbeeld maar aan hoe we vroeger als kind getroost werden, ‘Kom, niet huilen. Flink zijn!’. Oke. Dus als je huilt ben je niet flink, is dan de verborgen boodschap. Bij jongens werd er dan vaak ook nog gezegd dat ‘stoere mannen’ niet huilen. Vandaag de dag zien we dat nog altijd veel mannen moeite hebben met hun emoties tonen in het openbaar. Kernovertuigingen kunnen positief en behulpzaam zijn, of negatief en beperkend.


Beperkende, negatieve of disfunctionele overtuigingen kunnen leiden tot patronen en klachten zoals onzekerheid, perfectionisme en wantrouwen. Maar ook depressie, sociale angst en slecht voor jezelf opkomen(please gedrag). Ergens besef je wel dat zo’n overtuiging misschien niet waar is maar het voelt wèl als waar. Als je ergens van overtuigd bent raken je voelen, denken en doen daarop ingesteld en heb je de neiging om er elke keer weer op terug te vallen. Daardoor wordt je steeds weer overtuigd van je eigen overtuiging .

EMDR kan helpen deze overtuigingen om te buigen tot constructief handelen.

Share by: