kwaliteitsstatuut

Kwaliteitsstatuut

I. Algemene informatie


1. Gegevens ggz-aanbieder


Middelburg Mentaal
Lavendelplantsoen 68
1313 GA Almere
www.middelburgmentaal.nl
Kv
K nummer : 70426813
AGB-code      : 90070116


2. Gegevens contactpersoon/aanspreekpunt


Dhr. F.C.F. Dees, algemeen directeur
info@middelburgmentaal.nl
Telefoonnummer: 06-14 90 97 86


3. Onze locatie vindt u hier


www.middelburgmentaal.nl


4. Beschrijving aandachtsgebieden/zorgaanbod


Middelburg Mentaal biedt geestelijke gezondheidszorg aan cliënten (vanaf 18 jaar) met psychische problematiek, waarbij mogelijk ook sprake is van problemen op het sociale vlak (familie, gezin, sociale omgeving, werk en financiën).

Middelburg Mentaal heeft zich gespecialiseerd in het effectief begeleiden cliënten bij het verwerken van nare ervaringen, trauma’s en beperkende overtuigingen. EMDR is daarin een krachtige, bewezen behandelmethode. Het is praktisch, gestructureerd en werkt vaak snel. Door het werken met EMDR – Eye Movement Desensitization and Reprocessing – neemt de emotionele lading van de traumatische gebeurtenis af. Zo raakt de cliënt vrij van de ongewenste emoties en andere klachten die hieruit voortkomen en ontstaat er (weer) perspectief en zicht op een beter leven geven.


5. Beschrijving professioneel netwerk

Middelburg Mentaal heeft een multidisciplinair netwerk om zich heen gecreëerd. In dit netwerk wordt er onder andere samengewerkt met huisartsen, GZ-psychologen, Psychosociaal therapeuten, POH-ggz, POH-s en ervaringsdeskundigen.


6. Structurele samenwerkingspartners


Middelburg Mentaal werkt ten behoeve van de behandeling samen met de volgende ketenpartners:


Huisartsenpraktijk De Boog
Lavendelplantsoen 68
1313GA Almere
036-5454241
www.huisartsenpraktijkdeboog.nl


Huisartsenpraktijk Puntenburg
Dorpsplein 3d
3451BK Vleuten
030-677 15 00
www.praktijkpuntenburg.nl


Mw. Vera Barczuk, GZ-Psycholoog
Buster Keatonstraat 57
1325 CK Almere
06-83578305
www.psychologiepraktijkbarczuk.nl


Mw. Drs. Marieke Meijer, Christelijke GZ-Psycholoog
06-19493328

g.m.meijervanabbema@gmail.com
www.mariekemeijer.org



Jan Seeleman

POH-GGZ

Sociaal psychiatrisch verpleegkundige

Voorzitter Overlegtafel GGZ Almere

Commissie Onderwijs POH-GGZ Zorggroep

 



II. Organisatie van de zorg


7. Zorgstandaarden en beroepsrichtlijnen

Middelburg Mentaal  werkt als zorgverlener volgens zorgstandaarden en richtlijnen zoals genormaliseerd en gestandaardiseerd bij de volgende organisaties:

Het NVPA is een veelzijdige en dynamische beroepsvereniging voor psychosociale therapie. Eén van de prioriteiten van het NVPA is ons kwaliteitsbeleid. We spelen in op een steeds veranderend veld van maatschappelijke ontwikkelingen, professionele inzichten en politieke keuzes. Kwaliteitsbewaking is een belangrijk instrument om een betrouwbaar, efficiënt en kwalitatief hoogwaardig zorgaanbod te garanderen. Waar mogelijk en wenselijk sluiten we ook aan bij de kwaliteitseisen die gesteld worden door zorgverzekeraars. Therapeuten die aangesloten zijn bij het NVPA voldoen aan de NLQF-opleidingseisen. Zij beschikken over een beroepsopleiding op minimaal HBO-niveau op het psychosociale zorggebied. Tevens hebben zij een drie- of vierjarige therapeutische specialisatieopleiding afgerond. Daarnaast voldoen zij aan de PSBK-eisen, zoals opgesteld in de Plato-eindtermen.

Het kwaliteitsregister voor vakkundige therapeuten in de complementaire zorg RBCZ is hét onafhankelijke platform voor erkende zorg met een holistische benadering. Wij zijn de verbinder met hbo-conform of post-hbo opgeleide therapeuten in de complementaire gezondheidszorg. Veelal worden deze therapeuten vergoed vanuit je aanvullende zorgverzekering. Jaarlijks voldoet een RBCZ-gekwalificeerde therapeut aan strenge kwaliteitseisen op het gebied van wet- en regelgeving, bij- en nascholing, zelfreflectie, verklaring omtrent gedrag (VOG) en de praktijk waar de zorg wordt verleend.


8. Samenwerking


Overige zorginstellingen of behandelende instanties kunnen altijd een beroep doen op Middelburg Mentaal om zorgsignalen of de voortgang van het behandelplan te bespreken.

Er kan door Middelburg Mentaal altijd worden terug verwezen naar de verwijzer andere GGZ-instelling. Bij twijfel over de diagnose gaandeweg de behandeling, bij (vermoeden van) optredende co-morbiditeit of wanneer behandelstappen niet tot het gewenste behandelresultaat geleid hebben vindt (her) beoordeling door de verwijzer plaats. Bij vaststelling, ook tijdens de intake, van lichte psychiatrische klachten, wordt cliënt terugverwezen naar de huisarts met POH GGZ of naar een basis GGZ-instelling. Indien het volgen van het behandelplan niet tot herstel heeft geleid, wordt het behandelbeleid gericht op het voorkómen van verslechtering of van bijkomende problematiek en voorkómen van complicaties in sociaal en maatschappelijk functioneren. In overleg met de cliënt wordt dit behandelbeleid heroverwogen.

Binnen Middelburg Mentaal geldt bij verschil van inzicht, tussen bij een zorgproces betrokken, zorgverleners de volgende escalatieprocedure:

Bij verschil van mening of inzicht over de in te stellen behandeling heeft de behandelaar van Middelburg Mentaal uiteindelijk de doorslaggevende stem. Indien een verschil van mening of inzicht niet op deze manier kan worden opgelost, voorziet de zorgaanbieder in een escalatieprocedure, waarvan zowel de behandelaar als de overige, bij de behandeling betrokken professionals, gebruik kunnen maken. De behandelaar draagt niet de verantwoordelijkheid voor de door andere zorgverleners, tijdens het behandelingstraject, uitgevoerde afzonderlijke verrichtingen en interventies. Daarvoor zijn en blijven die andere zorgverleners/ verwijzers zelf ten volle verantwoordelijk.


9. Dossiervoering en omgang met cliënt gegevens


Middelburg Mentaal vraagt om toestemming van de cliënt bij het delen van gegevens met niet bij de behandeling betrokken professionals.

In situaties waarin het beroepsgeheim mogelijk doorbroken wordt, gebruiken we de daartoe geldende richtlijnen van de beroepsgroep, waaronder de meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld (bij conflict van plichten, vermoeden van kindermishandeling of huiselijk geweld).


10. Klachten en geschillenregeling


Cliënten kunnen de klachtenregeling hier vinden:

www.middelburgmentaal.nl


Cliënten kunnen met geschillen over de behandeling terecht bij geschillencommissie Stichting Complementaire en Alternatieve Gezondheidszorg (SCAG). Op de site van Middelburg Mentaal is er mogelijkheid tot het indienen van een klachten.



III. Het behandelproces – het traject dat de cliënt bij Middelburg Mentaal doorloopt.


11. Wachttijd voor intake en behandeling

Cliënten vinden informatie over wachttijden voor intake en behandeling via www.middelburgmentaal.nl


12. Aanmelding en intake


De aanmeldprocedure is in de organisatie als volgt geregeld:

Cliënten kunnen worden doorverwezen door de huisarts. De aanmelding kan elektronisch via Zorgdomein of per telefoon of e-mail plaatsvinden. Middelburg Mentaal streeft ernaar om binnen drie werkdagen op een aanmelding te reageren. Bij de aanmelding gaat het erom een indruk te krijgen van de toestand waarin de cliënt zich bevindt en te bepalen of de cliënt bij Middelburg Mentaal die zorg kan verkrijgen waarom wordt gevraagd vanuit de hulpvraag. Indien dit niet het geval is, zal de cliënt middels een gesprek advies krijgen over alternatieve mogelijkheden. In principe wordt een cliënt binnen 14 werkdagen uitgenodigd voor een intakegesprek door de behandelaar van Middelburg Mentaal.

Binnen Middelburg Mentaal wordt de cliënt terugverwezen naar de verwijzer – indien mogelijk met een passend advies- als geen passend aanbod heeft plaatsgevonden op de zorgvraag van de cliënt.


13. Behandeling


In het kennismakings-/ intakegesprek vindt er een kennismaking plaats en wordt er samen besproken wat de klachten en problemen zijn waar de cliënt tegenaan loopt. Ook wordt er bekeken wat de cliënt met de behandeling wenst te bereiken. Aan het eind van het gesprek geeft de behandelaar een indicatie voor behandeling, en zal dit uitwerken in een behandelplan.  Dit wordt halverwege geëvalueerd en indien nodig aangepast. Middelburg Mentaal werkt volgens de wetenschappelijke richtlijnen, en tegelijkertijd werk ook eclectisch, dat wil zeggen dat er per cliënt bekeken wordt wat passend is voor de behandeling. Daarin wordt zoveel als mogelijk -en passend binnen de wetenschappelijke richtlijnen- aangesloten bij de wensen en behoeften van de cliënt, gericht op verbetering van diens kwaliteit van leven. 

De behandelingen zijn over het algemeen kortdurend en op basis van Psychosociale Therapie, gericht op gedachten, gevoelens en gedrag in bepaalde situaties en de mogelijk belemmerende gevolgen hiervan. Waar mogelijk gebruikt Middelburg Mentaal ook (elementen van) EMDR, mindfulness, ACT en oplossingsgerichte therapie. De behandelingen zijn zoveel mogelijk gebaseerd op methoden waarvan uit wetenschappelijk onderzoek gebleken is dat ze effectief zijn. 

Middelburg Mentaal behandeld volwassenen vanaf 18 jaar en ouderen met verschillende klachten. Zo kan men terecht voor bijvoorbeeld:

 

  • Depressieve klachten zoals somberheid, niet tot dingen komen 
  • Angstklachten zoals piekeren, paniekklachten of fobische klachten 
  • Klachten rondom zelfvertrouwen, zelfbeeld en assertiviteit 
  • Onbegrepen lichamelijke klachten of pijnklachten zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, vermoeidheid en maag-darm klachten 
  • Problemen met levensstijl 
  • Stress gerelateerde klachten 
  • Verwerkingsproblemen door verlies of een heftige gebeurtenis 


Wanneer blijkt dat de klachten niet in aanmerking komen voor behandeling binnen het aanbod van Middelburg Mentaal zal de praktijk terugverwijzen naar de verwijzende instantie. 

Middelburg Mentaal heeft een privacystatement en een kwaliteitsstatuut. 

Tijdens mijn vakantie word ik waargenomen door mijn collega Vera Barczuk, GZ-psycholoog (Psychologiepraktijk Barczuk). 


14. Afsluiting/nazorg 

Het resultaat van de behandeling wordt altijd met de patiënt/cliënt (en eventueel zijn naasten) geëvalueerd en worden de mogelijke vervolgstappen besproken. De verwijzer wordt hiervan door de (coördinerend) regiebehandelaar in kennis gesteld middels een afrondingsbrief, tenzij de patiënt/cliënt hiertegen bezwaar maakt.

Als een vervolgbehandeling nodig is, koppelt Middelburg Mentaal dit terug aan de verwijzer, wordt er informatie gegeven aan de vervolgbehandelaar over het verloop van de behandeling en de behaalde resultaten voorzien van het vervolgadvies, tenzij de patiënt/cliënt hier bezwaar tegen maakt.


15. Omgang met patiëntgegevens


De patiënt wordt bij aanvang van de behandeling gevraagd akkoord te gaan met de algemene voorwaarden en behandelovereenkomst. Ook wordt gevraagd om toestemming van de patiënt/cliënt bij het delen van gegevens met niet bij de behandeling betrokken professionals

In situaties waarin het beroepsgeheim mogelijk doorbroken wordt, volgt Middelburg Mentaal het protocol zoals beschreven in de Meldcode Huiselijk Geweld en kindermishandeling, uitgegeven door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. (zie de app: ‘Meldcode 5’). In de praktijk is er preventief een signaleringskaart aanwezig


IV. Ondertekening


Ik verklaar dat ik me houd aan de (wettelijke) kaders van mijn beroepsuitoefening, handel conform de voorwaarden van het Nederlands Verbond van Psychologen, Psychosociaal Therapeuten en Agogen en dat ik dit kwaliteitsstatuut naar waarheid heb ingevuld.


Naam: F.C.F. Dees

AGB: 90111241

Plaats: Almere

Datum: 29-01-2025

Share by: